április 17

Mi kell egy online tanfolyamhoz? (1.)

0  hozzászólás

A kérdés nagyon időszerű. Mármint, hogy mi kell egy online tanfolyamhoz. Úgy értem, mi kell ahhoz, hogy saját online tanfolyamot indíts.

Olvasd el ezt a bejegyzést, ha magad is fontolgatod egy saját tanfolyam indítását!

Miért jó egy online tanfolyamot elvégezni?

Az online tanfolyamok eleve nagyon hasznosak, hiszen a hallgatónak

  • nem kell sehová sem elutaznia
  • nem kell más időbeosztásához igazodnia
  • alacsonyabb költséggel lehet számolni, mint egy élő tanfolyamnál
  • sokkal több, hosszabb, bővebb anyag hozzáférhető
  • korlátlan ideig elérhető a tanfolyam (jó esetben)
  • korlátlan alkalommal megnézhető, elolvasható a tanfolyam
  • lehet kérdezni az oktatótól
  • elérhetők a későbbi frissítések, bővítések is
  • extra anyagok is rendelkezésre állnak

De most, ebben az írásban NEM a résztvevők szempontjából tekintünk az online tanfolyamokra, hanem az oktató szempontjából. Mivel ez te magad is lehetsz, nézzük hát, milyen előnyökkel jár az, ha NEKED van egy online tanfolyamod, amelyre mások jelentkezhetnek.

Miért jó, ha NEKED van egy saját online tanfolyamod?

Sok-sok előnyt felsorolhatnék, de nézzük csak a legfontosabbakat:

  • segíthetsz másoknak a tudásoddal, vagyis értéket teremtesz
  • miközben elkészíted az online tanfolyamot, te magad is fejlődsz
  • bevételre tehetsz szert

Nézzük meg a fenti három pontot részletesebben.


Értéket teremtesz

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nagyon sok online tanfolyamot megvettem és elvégeztem már, és azt mondhatom, rengeteget tanultam ezekből. Ha kihagytam volna ezeket a tanfolyamokat, most nem olvashatnád ezt a blogot, mert maga az oldal sem létezne. Őszintén mondom, kevesebb volnék ezen tanfolyamok nélkül.

Fentebb leírtam, hogy milyen előnyökkel jár egy online tanfolyam a hallgatók nézőpontjából. Én ezeket az előnyöket mind kihasználtam.

Nos, ha te magad is készítesz egy ilyen tanfolyamot, akkor azzal VALÓS értéket teremtesz azok számára, akik nemcsak elolvassák, megnézik az anyagot, hanem a tudást ALKALMAZZÁK is. Ez pedig sokkal többet jelent, mint azt gondolnád.

Emberi lények révén elsődleges feladatunk másokhoz kapcsolódni. Remélem, ezzel magad is tudsz azonosulni. Ha azonban kicsit távolabbra szegezed tekinteted, valahol a horizontra vagy azon túlra, akkor egészen spirituális magasságokba is emelkedhetünk, és azt mondhatjuk: Ha van egy igazán jó online tanfolyamod, amely valóban segít és értéket az embereknek, akkor te magad is hozzá tudtál járulni ahhoz a nagyobb egészhez, amelyhez tartozol. Ez nagyon fontos.


Magad is fejlődsz

Ismered a tanulási piramist? Hadd mutassam meg neked, mire gondolok:

A piramis azt szemlélteti, melyik a leghatékonyabb tanulási módszer. Minél szélesebb a piramis egy szelete, annál többet, jobban, hatékonyabban tanulhatsz az adott tevékenységgel.

Két dolgot emelnék ki, a tetejét és az alját. Mindkettőnek van jelentősége.

A legkevésbé hatékony a tanórán való részvétel. És ez nevetségesen szomorú, avagy sírnivalóan röhejes. Az iskola.

Egyébként nem szeretnék tudományos alapokat berángatni a modell alá. Gondolj csak arra, hogy egy gyerek milyen tökéletesen megtanulja a nem túl könnyű magyar nyelvet hat éves korára úgy, hogy egyszer sem ült iskolapadban. És megtanul járni, biciklizni, számolni is valamelyest, sőt, akár olvasni is.

Aztán beültetik az iskolapadba, ahol negyvenöt perces etapokban próbálják a fejébe sulykolni az információt. Erről nem is szeretnék többet mondani.

A legalsó szint sokkal fontosabb nekünk. Ha valamit igazán meg akarsz tanulni, akkor tanítsd meg azt másoknak. Ez a legjobb tanulási forma.

Mit gondolsz, mi történik, amikor valamiből / valamiről, amit jól tudsz, készítesz egy tanfolyamot? Alapjaiban gondolod át az egészet, és részleteiben is, és mindenféle megközelítésben megfogalmazod, rendszert építesz belőle, és gyakorlatokat alkotsz, amelyek segítenek beépíteni a szóban forgó tudást.

Ez hatalmas előnye az online tanfolyamok készítésének.


Bevételt termelsz

A pénz nem boldogít, de azért egy kicsit jó. Sőt, nagyon is jó. Kevés olyan dolog van, ahol a pénznek nincs értéke, és a pénznél ezerszer fontosabb értékeket is könnyebben elérheted, ha van pénzed. A gyereked sokkal fontosabb, mint a pénz, de ha van elegendő pénzed, több időd jut a gyerekedre, több lehetőség nyílik kettőtök számára a világban.

Az online tanfolyam, ha nem is kifejezetten passzív jövedelmet termel számodra, de egy rendkívül jól skálázható, elegáns és könnyed pénzkereseti lehetőséget jelent számodra.

Az elején bizony keményen meg kell dolgoznod érte, hogy létrejöjjön a tanfolyam. Hónapok munkája kell ahhoz, hogy egy komolyabb tanfolyamot felépíts. Természetesen a tanfolyam nem a semmiből fog megjelenni, hosszú évek tapasztalatára és tudására kell azt felépítened. Meg kell teremtened a szükséges feltételeket is.

De egyszer csak készen lesz. S még ha ezután is szükség lesz egy kis karbantartásra, fejlesztésre, figyelemre, marketingre, akkor is: Jól ellesz magában.

Mit jelent ez?

Hogy egyszer csak pénz érkezik a számládra, és neked akkor már a kisujjadat sem kell érte mozdítanod. Egy jól automatizált értékesítési folyamathoz rád már nem lesz szükség. Valahol fut egy reklám, amire valaki rákattint. Elkerül a weboldaladra, megnézi a tanfolyamod oldalát, és megvásárolja azt. A fizetést követően automatikusan megkapja a hozzáférést a tanfolyamhoz, a szükséges email-eket, és mindent.

Te eközben egészen pontosan azt csinálsz, amit akarsz. A gyerekeddel játszol. Füvet nyírsz a kertben. Alszol. Utazol. Vagy épp a következő tanfolyamodon dolgozol.

Térjünk most át legfőbb kérdéshez.

Mi kell egy online tanfolyamhoz?

Nagyon sok minden, de ezeket te is megszerezheted, beleértve a külsőségeket és a belsőségeket is.

Ebben a bejegyzésben azonban kizárólag a belső dolgokkal foglalkozunk.

Abból induljunk tehát ki, hogy létre akarsz hozni egy online tanfolyamot. A saját döntésed alapján te magad. Így máris elérkeztünk a legfontosabb összetevőhöz.

Te

Ha valamit meg akarsz tanítani az embereknek, akkor ez egy igen komoly elhatározás. Te vagy az alapja annak az építménynek, amelyet fel akarsz építeni. Nélküled nem születhetne meg az egész. Ezt akkor is fontos tudatosítani magadban, ha teljesen természetes. Ha ugyanis bárhol elakadnál, szintén te leszel a kulcs a továbbjutáshoz. Alapvetően mindent neked kell majd megoldani, még akkor is, ha ehhez számos segítség a rendelkezésedre áll.

Amint valaki mástól teszed függővé a sikered, elbuktál. Erre nagyon figyelj.


A tananyag

A tananyag nem feltétlenül egy tudásanyag, bár az is lehet. Az igazán jó tanfolyamok nem csak információt adnak át, hanem valamire megtanítanak. Lehet ez például egy módszer, vagy technika.

A lényeg, hogy kell egy "dolog", amit átadsz. Egy téma. Bármi, amit másnak is hasznos megtanulnia. Hadd adjak pár ötletet:

  • Gyöngyfűzés
  • A gyümölcsfák metszése
  • Programozás
  • Modellépítés
  • Kommunikáció
  • Nyelvtanulás
  • Barkácsolás
  • Életmód
  • Fogyókúra
  • Kézimunka
  • Egészséges táplálkozás
  • Érvényesülés
  • Gépírás
  • Pénzügyi gondolkodás

És így tovább. A téma lehet minden, bármi és akármi, ami hasznos.

Ami fontos, hogy amikor például azt mondom, hogy fogyókúra, akkor nem A fogyókúrára gondolok, hanem EGY fogyókúrára. A "hogyan legyünk boldogok" tanfolyam sem jó, mert túl általános. Minél speciálisabb egy téma, annál jobb. A "Hogyan kössünk norvég mintás zoknit kamasz lányoknak téli hónapokra" nagyon speciális (talán túlságosan is).


A te tudásod

Ott vagy te és a tananyag. Ha a kettő távol áll egymástól, az baj. Közel kell állnia. Neked mindent kell tudnod az adott specifikus témáról. Minél többet tudsz, minél több a tapasztalatod, annál magabiztosabban és jobban tudod átadni az ismereteidet.

Máris elkezdhetsz gondolkodni:

  • Mi az, amiben nagyon jó vagy?
  • Mi az, amiben nagyon jó vagy, ÉS másoknak is hasznos lehet?
  • Meg tudnád-e tanítani ezt másoknak?

Képességek

Nem elég, ha abban vagy jó, amiről beszélsz. Ha tanfolyamot készítesz, TANÍTANI is tudnod kell. Ehhez számos olyan képességet kell elsajátítanod vagy fejlesztened, amelyet korábban talán nem használtál. Alapvetően KOMMUNIKÁCIÓRÓL beszélünk, de mondok még pár fontos képességet (ezek némelyike szintén a kommunikációhoz tartozik):

  • Tiszta és érthető beszéd.
  • Jó helyesírás.
  • Megfelelő fogalmazás.
  • Rendszerezés.
  • Beszéd kamera előtt.
  • Videó- és hangszerkesztési ismeretek.
  • Számítógépes ismeretek.
  • Prezentációkészítés

Persze minden attól függ, hogy MILYEN tanfolyamot akarsz készíteni.

Hogyan tovább?

Nos, elég hosszú lett ez a bejegyzés, ezért összefoglalom a lényeget, és ha esetleg magad is gondolkozol online tanfolyam indításán, adok egy kis feladatot.

Összefoglalás:

Manapság különösen nagy értéket képviselnek az online tanfolyamok a hallgatóknak és a tanítóknak is.

Ha te is belevágsz egy online tanfolyam készítésébe, akkor azzal értéket teremtesz, fejlődsz és pénzt is kereshetsz.

Amire szükséged lesz: Te magad. egy téma, amelyet nagyon jól ismersz, és olyan képességek, amelyekkel talán már most is rendelkezel, de ha nem, akkor is megszerezheted azokat.


Feladat

Nos, amennyiben úgy érzed, neked is érdemes volna elindulni a saját tanfolyamoddal, akkor írd le a következőket egy papírlapra.

Téma

Melyek az a témák, amelyekben jó vagy, vagy amelyeket már most is ismersz, és szívesen elmélyednél benne még jobban?

Sorolj fel minél többet.

A tanfolyam

Milyen címet adnál a tanfolyamodnak? Írhatsz többet is ugyanahhoz a tanfolyamhoz, vagy gondolkodhatsz eleve több tanfolyamban.

Pontosan mit tanítana meg a tanfolyam? Milyen értéket adna át annak, aki elvégzi a tanfolyamodat?

Szerkezet és a média típusa

Milyen témákat ölelne fel a tanfolyam (pl. fejezetek), és hogyan tudnád elképzelni a megjelenését? (Pl. videók, vagy szövegek képekkel, esetleg kérdéssorok, stb.)

Mi értelme ennek a feladatnak?

Nyilvánvalóan egy tanfolyam ennél komolyabb tervezést igényel, de az elinduláshoz tökéletes egy ilyen kreatív, agymozgató feladat.

EXTRA feladat

Oszd meg a kommentek között az ötletedet!


Ez is érdekelhet

Mit tud az online tanterem?

Mit tud az online tanterem?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Szívesen változtatnál? Iratkozz fel ingyenes sorozatunkra!

Hogyan keress pénzt azzal, amit szeretsz?

A WordPressFlow INGYENES hétrészes email sorozata

>